Immunotherapie is een gerichte bestrijding

Immunotherapie is een wezenlijk andere mogelijkheid tot kankerbestrijding dan de gebruikelijke behandelingen tegen kanker die in Nederland worden toegepast. Dit zijn voornamelijk, chemotherapie, radiotherapie en chirurgie. Anders dan deze behandelmethodes richt immunotherapie zich bovenal op het versterken van het eigen immuunsysteem om kanker te bestrijden, zonder het lichaam op andere plaatsen te verzwakken. Bij immunotherapie wordt kanker zeer gericht bestreden door witte bloedcellen van het eigen lichaam af te nemen, deze aan te passen en weer terug te plaatsen in het lichaam.

Verdraagzamer dan een chemokuur

Immunotherapie kent geen vervelende bijwerkingen en is voor het lichaam veel verdraagzamer dan chemotherapie, dat binnen de kankerbestrijding een gangbare maar fysiek zware behandeling is. Bij een chemokuur wordt aan het lichaam van een kankerpatiënt een combinatie van medicijnen toegediend die zijn afgestemd op het soort kanker en het algehele welzijn van de patiënt. Deze medicijnen beschadigen kankercellen, beletten hun groei en/of belemmeren uitzaaiing. De medicatie komt in het gehele lichaam terecht en zal ook gezonde, goed functionerende lichaamscellen en het immuunsysteem beschadigen en zo voor vervelende bijwerkingen zorgen. Voorbeelden hiervan zijn: bloedarmoede, haaruitval, misselijkheid en braken en vatbaarder voor infecties. Immunotherapie heeft geen negatieve effecten op gezonde lichaamscellen. Dit maakt de behandeling voor het lichaam minder belastend. Soms wordt dendritische celtherapie wel gecombineerd met een lage dosis (10-15% van de normale dosis) chemotherapie, om het gewenste effect zo goed mogelijk te bereiken.

Veiliger dan radiotherapie

Bij radiotherapie wordt gebruikgemaakt van straling om kankercellen zodanig te beschadigen dat ze doodgaan. Gezonde lichaamscellen worden hierbij ook aangetast, maar zij zullen na de straling kans krijgen om te herstellen. Dit herstel kost het lichaam veel energie. Bij immunotherapie worden gezonde cellen niet beschadigd, maar worden alleen specifiek de kankercellen door het eigen immuunsysteem aangevallen. Dit is voor het lichaam een veiligere behandeling, omdat het immuunsysteem naast het gevecht tegen kanker niet ook door straling wordt verzwakt.

Minder belastend dan chirurgie

In sommige gevallen van kankerbehandeling heeft het nut om een tumor operatief te verwijderen.

Een chirurgische ingreep brengt echter altijd risico’s met zich mee. Het kost het lichaam bovendien kracht om goed van een operatie te herstellen. In vergelijking tot een operatie zijn er bij immunotherapie weinig risico’s en wordt het lichaam minder belast. Maar er zijn gevallen waar een combinatie van tumoroperatie en dendritische celtherapie de effectiviteit van de dendritisch celtherapie verhoogt. Dan kan er ook een chirurgische ingreep plaatsvinden.